Patchwork tæppe

Guide: Sy patchwork i strækstof – enkelt og flot

Det gav problemer at sy patchwork i strækstof. Et enkelt og billigt trick har gjort det nemt at sy det smukkeste tæppe af babytøj.

Jeg får indimellem en bunke baby- og børnetøj fra mine 2 niecer. De 2 små piger vokser med lynets hast og det giver ret meget tøj. Tøj der langt hen af vejen ikke kan ses at det har været brugt, for sådan er det med især babytøj. Babyen er vokset ud af det inden dagen er gået. 

Alt tøjet er selvfølgelig for godt til bare at kassere og har ikke kunne finde andre der har ville overtage det. Tøjet er for godt til bare at ende i en kasse/pose på loftet og med tiden gå til. Så derfor fik jeg idéen til at lave alt tøjet om til et tæppe. Og siden da har det så givet problemer. 

For sammensyningen af tæppet blev alt andet end pæn. Baby- og børnetøj er som oftest i strækstof og det gav i hvert fald mig problemer igennem symaskinen. Det blev bare ikke pænt og de to baner jeg havde syet sammen kom i skammekrogen. Jeg gik i tænkeboks. 

Vlieseline er smart men endnu en jungle at træde ind i og kunne også godt regne ud at det ville ende med at blive en bekostelig affære inden jeg var færdig. 

Genbrug babytøj

Og lige pludselig slog det mig – hvorfor ikke sy rundt om pap/karton. Kartonet gør stoffet stabilt så det ikke skrider rundt i syningen. Det fungerer rigtig, rigtig fint, men det giver lidt ekstra arbejde. For da jeg ønsker et dejligt blødt og fleksibelt tæppe bagefter, så er jeg nødt til at fjerne kartonet når stoffet er syet sammen. Derfor kan jeg ikke sy på maskine, da jeg ikke må komme til at sy ned i kartonet. 

Men hold nu helt op hvor ser det bare godt ud nu og er bestemt al den ekstra tid værd. Og tæppet er ingen gang færdig endnu. 

upcycle babytøj

Stoffet er en lille smule større en kartonet, så det kan bukkes omkring siderne. Det der normalt betegnes som sømrum. Jeg bruger en helt almindelig limstift – man kan også få limpenne fra blandt andet Rito (Reklamelink), der har samme formål. Men en limstift fungerer lige så godt. Jeg limer kun stoffet fast i en grad så kartonet holder på det mens jeg syer, men at det er nemt at fjerne igen efter syningen. 

Sy over pap

Når alle stofstykkerne er limet på kartonstykkerne, er det bare med at sy dem sammen en af gangen sådan som du ønsker dit tæppe, pude elle hvad du ønsker dit patchwork skal blive til. Der er nemlig uendelig muligheder og det er kun fantasien der sætter grænser. 

Det er en nem og billig måde at skabe noget smukt. Og jeg genbruger selvfølgelig kartonet. Der er to baner af tæppet der har karton på ad gangen. Når de 2 baner er syet sammen fjerner jeg kartonet fra den inderste bane. Dette betyder at der altid er karton i den yderste bane, da det er den jeg bruger til at sy den næste bane i. 

Jeg har med tiden også lavet andre patchwork ting. Et tæppe syet af skjorter – dette er syet på maskine, da skjortestof er nemmere at holde styr på. Patchwork kan også bruges til gaveposer eller poser til børnenes legetøj. Indimellem kommer der også patchwork tasker ind på webshoppen. 

Hvad med dig, laver du også patchwork? Og hvilken slags? Skriv din kommentar i feltet nedenunder. 

FØLG OG DEL

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *